Karácsonyi ünnepünk

Épp, hogy elment a Mikulás, már bele is kezdtünk a karácsonyi készülődésbe. Szüleinknek kedves kis meglepetés ajándékokat készítettünk, festettünk, ragasztottunk, cukorba mártottuk a fenyőtobozt, sőt volt, aki színes gömbökkel ékesítette. A fenyőfára készítettünk karácsonyfadíszeket, tenyérlenyomatból, csillagot és hópihéket ragasztottunk rá amit mindenki saját maga felakaszthatott a fenyőfára. A Bölcsődei karácsonyi ünnepség délelőttjén körbe álltuk a szépen feldíszitett karácsonyfát és elénekeltük a szebbnél szebb karácsonyi énekeket, ami a Kiskarácsony, Nagykarácsony..., Éj mélyből fölzengő... kezdetű dalok. Az ezt következő barkács délutánon[o1] nagyon jól éreztük magunkat a szüleinkkel, ahol karácsonyfát ragasztottunk papírtányérból, műanyagkanálból hóembert, színes papírból harangot hajtogattunk és illatos díszt is készítettünk mandarinból és szegfűszegből. A kézműves foglalkozás után közösen szüleinkkel kibontottuk a fa alatt talált ajándékokat, és ki is próbáltuk őket. Kisebbeknek és a nagyobbacskáknak is volt bőven válogatási lehetőségük a játék eszközökből. Az ünneplés közben ha megéheztünk vagy megszomjaztunk fogyaszthatunk finom süteményeket és frissítő üdítőket. 

Mikulás ünnepség   

A Mikulás érkezését nagy izgalommal vártuk. Énekeket, mondókákat tanultunk, hogy mindezekkel méltóan fogadjuk a Mikulást. Kézműves foglalkozásokon piros szalvétából Mikulást ragasztottunk, majd az elkészült díszekkel a folyosót is ünnepivé varázsoltuk. December 7-én csinosan felöltöztünk és izgatottan vártuk a Mikulást. Mikor megérkezett a csoportokba a Mikulás, köré gyűltünk, és a tanult énekeket, mondókákat énekelni kezdtük neki. Nagy lelkesedéssel zengtük a Hull a pelyhes..., Télapó itt van..., Mikulás Mikulás... kezdetű dalokat. A Mikulás nagyon örült, és néhány kedves mondat kíséretében átadta ajándékait. A bátrabbak még az ölébe is beleülhettek. A gyerekek nagy örültek a változatos nagy Mikulás csomagnak.

Március 15.-ét ünnepeltük

A magunk aprócska módján mi, bölcsődések is megemlékeztünk Március 15.-érôl.
Az ünnephez illő mondókákat, versikéket tanultunk, nemzeti színű zászlót ragasztottunk,
apró kezünkkel kokárdát nyomdáztunk. Papírcsákóval a fejünkön boldogan masíroztunk
körbe-körbe a szobában, vidáman énekelve:
"Aki nem lép egyszerre...
Húsvétra készülünk

Több húsvéti éneket, mondókát tanultunk. Kedvenceink azok, melyeket játékos mozgással lehet kísérni, mint pl. "Nyuszi fülét hegyezi".
Meglepetést is készítettünk, hogy még vidámabb legyen e kedves ünnep.

A népi hagyományokat felelevenítve várjuk a nyuszi érkezését. Vattapamaccsal báránykát ragasztottunk, ujjunkkal színes papírtojást festettünk, nyuszit nyomdáztunk.

Több húsvéti éneket, mondókát tanultunk. Kedvenceink azok, melyeket játékos mozgással lehet kísérni, mint pl. "Nyuszi fülét hegyezi".
Meglepetést is készítettünk, hogy még vidámabb legyen e kedves ünnep.Bölcsődék Napja - április 21.

A bölcsődék létrejötte szorosan összefüggött a nagyipari termelés kialakulásával, különösen azokon a területeken, ahol nagy számban foglalkoztattak női munkaerőt, elsősorban a mosodákban, a textiliparban. A világon az első bölcsődét Párizsban nyitották meg 1844-ben, s pár év múlva már közel 400 hasonló intézmény működött világszerte, elsősorban egyházi létesítményként.

Az első magyar bölcsődét három férfi hozta létre:

  • Rozmanith Antal
  • Tormay Károly
  • Mayer István

1852. április 21-én Pesten nyílt meg az ország első bölcsődéje , az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérház (ma V. ker. Irányi u. 2-4.) földszintjén, ahol 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak.

Később a bölcsődék működtetéséhez az egyház nem tudott elegendő fenntartási költséget biztosítani, így megpróbálták a pénzt magánszemélyek adakozásából összegyűjteni. A bölcsődék fenntartói lehetnek: Önkormányzatok, vállalatok, civil szervezetek, alapítványok, magánszemélyek. Társasági körökben egyre népszerűbb és divatosabb lett a kisgyermekek támogatása.

A jótékonykodók között volt többek között gróf Andrássy Gyuláné, báró Eötvös Józsefné, a józsefvárosi bölcsőde pedig Erzsébet királyné (Sissi) védnöksége alatt működött. 
1916-ban Heim Pál a bölcsődék jobb működési feltételeinek megteremtésére alakult Stefánia Szövetség keretén belül elindította a Központi Védőnőképző Iskolát, hogy a gyermekeket gondozók nagyobb szakértelemmel tudják végezni munkájukat.

A bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája. A bölcsőde a családban nevelkedő - 20 hetestől - 3 éves korú - gyermekek szakszerű gondozását es nevelését végző intézmény. A bölcsőde végezheti a sajátos nevelési igenyű gyermekek korai habilitációs es rehabilitációs célú nevelését es gondozását is a gyermek 6 éves koráig.

Köszöntöttük a Földet!

Április 22-e a Föld napja, és mi bölcsisek úgy gondoltuk, tennünk kell valamit azért, hogy környezetünket megőrizzük, megóvjuk önmagunknak. Ezért lapátot, locsolókannát ragadtunk, és nagy munkába fogtunk. Mindannyian elültettünk egy-egy gyönyörű virágpalántát balkonládánkba, meg is jelöltük, melyiket ki fogja majd gondozni, öntözni. Kicsit földes lett a kezünk és a ruhánk, de nem bántuk, mert már tudjuk, hogy minden kis növény sokat számít, ha szép környezetünk a cél.

Köszöntöttük az Édesanyákat!

Sok-sok gyakorlás, lázas készülődés előzte meg a napot, mikor ünneplésre vártuk az anyukákat és nagymamákat (és persze az édesapákat is). Verseket, énekeket tanultunk, naponta ismételgettük, hogy a nagy napon örömet szerezhessünk vele. Szorgos kis kezünkkel képeslapot festettünk, ragasztottunk, hogy maradjon egy emlék, melyet édesanyánk évek múlva is elővehet, és csillogó szemmel nézegethet. Mikor eljött az idő, ünneplő ruhánkban felsorakoztunk, s virággal kezünkben köszöntöttük édesanyánkat, majd a meglepetés után közös játékra és falatozásra hívtuk őket a csoportszobákban. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk. Öröm volt megosztani szüleinkkel ezt az 1-2 órát a bölcsiben.

Ballgás, Gyermeknap

Május 27-én társaimmal elballagtunk a bölcsődéből. nagy izgalmakkal vártuk, hogy végre mi is nagyfiúk és nagylányok legyünk. Aznap a lányok szép kockás szoknyát kaptak a fiúk pedig kockás mellényt. A szüleinknek készültünk egy kisebb műsorral amit tanultunk év közben. 

A ballagás után nagy örömünkre Gyereknapi mulatság lett rendezve. nagyon sok játékkal készültek a gondozónénik. Volt célba dobás, nemezelés, csillámtetkó .. de aminek a legjobban örültünk az az ugrálóvár volt. A külső udvaron pedig előadás is volt, a gyermekek örömére. A nap végén pedig finom tortát is kaptunk.

Apák napja

Június 17-én megünnepeltük az édesapákat. Csinos nyakkendőt készítettünk nekik, hogy az alkalomhoz illő öltözékben vegyenek részt a programokon. Közös tornával az udvaron bemelegítettünk, melyen még nagyon lelkesek voltak. Sajnos a focimérkőzésen a szurkoló tábor teljesített jobban, ezért átmentünk a belső udvarra, ahol homokvárépítés, különböző ügyességi feladatok ( pl. célba dobás) vártak ránk. Aki megéhezett azt finom falatokkal és szörppel kínáltuk. Gyorsan eltelt a délután, nagyon jól éreztük magunkat.

Köszönöm Apu, hogy velem töltötted ezt a délutánt!:)