Anyák napja

Kézzel nyomdázott virágcsokor

Hozzávalók:

- színes festékek

- papír

- ecset

- egy kis kezecske.

Elkészítés:

A gyermek kezét befestjük( vagy magának befestheti) színes festékkel, és egy papírlapra nyomjuk. Ezek a lenyomatok lesznek a virágok, ezeknek festünk szárakat és egy kis masnit. 

Föld napja

Április 22.-én a Föld napján minden ember elgondolkodik azon, milyen szép a bolygó, amin élünk, milyen módón tudnánk támogatni a földünket. Fontos, hogy gyermekünknek is megtanítsuk a föld 

A föld napja egy olyan ünnep, amire szintén nagyon sokszínűen lehet készülni. A rengeteg ötlet közül szeretnénk egy kettőt bemutatni. 


Földgömb festés lufival

Hozzávalók:

- kék, zöld tempera

- lufi

- fehér papír

Elkészítés:

Nyomjuk ki a kék és a zöld festéket egy tálba, majd kicsit keverjük össze. Egy lufit fujjunk fel, de ne teljesen. Majd a lufit mártsuk a festékbe, aztán nyomjuk rá a papírra. Így kis földgömböket nyomdázhatnak a gyerekek.

Tájkép készítése kupakokból

Hozzávalók:

- színes kupakok

- színes papírok

- papír a háttérnek

Elkészítés:

Különböző méretű kupakokból szép tájképet készíthetünk. A fantáziánkra van bízva, mit alkotunk a színes kupakok segítségével. A színes papírokkal pedig befejezhetjük a formákat és a mintákat, amiket megterveztünk. 

Húsvéti készülődés...


Szép lassan beköszönt a várva várt tavasz.

Néhány inspiráló ötletet szeretnénk Nektek adni az otthon töltött mindennapokhoz.

Kreativkodás közben megvalósul az együttjátszás örömteli élménye, a szülő gyerek kapcsolat erősödése.

Amíg készülnek a játékok , akaratlanul is fejlesztitek gyermekeiteket: - kreativitás, finommotorika , szépérzék.

Az elkészült játékok hosszú percekre leköthetik a gyermekek figyelmét.


Játék ötletek: 

 Legelőször néhány gyerekfoglalkoztató játék ötletet ajánlunk számotokra, amelyek néhány alapanyagból könnyen elkészíthető.

Tavaszváró dekoráció készítése közben ráhangolódunk a Húsvétra.

 Virág váza dekorálása: 

 Az üres befőttes üveget hobby festékkel befestitek ,majd száradás után arcocskát kell festeni a nyuszinak, csibének. Tetszőlegesen még dekorálható zsinórokkal, szalagokkal. Nyuszi tasak készítése: 

 Tojás gyűjtéshez ajánljuk a tasakot. Tetszőleges méretű téglalapokat össze kell ragasztani, majd felül zsinórral összefogni.


Tojásfestés : 

Egy gyerekbarát ötlettel könnyen tudtok tojást festeni.

Mi a bölcsiben üvegfestéket nyomtunk a zacskóba, azzal festették a gyerekek a hungarocell tojást. Száradás után hurkapálcikát nyomtunk bele, és szalaggal átkötöttük. Íme a végeredmény!


Húsvéti tojáslinzer tojáslikőrös fehér csokoládéval   

Végzetül egy kis sütikészítés a gyerekek segítségével.

A méltán népszerű linzer ünnepi formában és ízben. Lekvár helyett házi tojáslikőrös csokoládékrém került a tésztalapocskák közé. Szintén egy időspórolós sütemény, a linzert 1-2 héttel korábban is meg lehet sütni, fém dobozba eláll. Így szinte még az utolsó pillanatokban is elkészíthetjük, néhány perc alatt összeragasztgatjuk, elrendezzük egy szép tányéron és máris kínálhatjuk a vendégseregnek.

Hozzávalók:

tészta: 30 dkg liszt 20 dkg hideg vaj (nálam 15 dkg vaj + 5 dkg zsír) 10 dkg porcukor 1 tojássárgája csipet só krém: 20 dkg fehér csokoládé 6-7 ek tojáslikőr

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 160°C-ra. A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, csipet sót, majd a kis kockákra vágott hideg vajat gyorsan elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. Vékonyan lisztezett felületen kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, tetszés szerinti mintájú (tojás,virág, nyuszi, bárány stb... alakú) szaggatóval kiszaggatjuk, a fele tésztát középen is kör (vagy tojás) alakban kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat összegyúrjuk, újra szaggatjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, kb 10 perc alatt (sütőfüggő!) szép világosra sütjük a tésztát. A linzereket kihűtjük. A krémhez megolvasztjuk a fehér csokoládét, hozzákeverjük a tojáslikőrt A lyukas közepűeket megporcukrozzuk és összeragasztjuk a simákkal.


Kézműves tevékenységek


A kreatívkodás, kézműveskedés elsősorban játék. Miközben a gyermek alkot, a kreatívkodás fejlesztő jellegűen hat a teljesítő képességre, kitartásra, probléma megoldásra. Nyitottabbá, magabiztosabbá teszi őket. A gyermekkorban megtanult alkotást, problémamegoldást és szépérzéket a későbbiekben több területen is tudja majd alkalmazni. Javítja a kommunikációs képességet és növeli az érzelmi intelligenciát is. Mivel ezek a foglalkozások megkívánják a figyelmet, így javítja a koncentrációt és a fegyelmezettséget is. Összegezve, csak előnye származik abból a gyermeknek, ha ilyen tevékenységekben vehet részt, melyek közben sok szép élménnyel is gazdagodhat.


Tavasszal egyre többet süt a nap, így ötletnek többféle napocska elkészítést is hoztam, amit otthon található dolgokból könnyedén elkészíthetők.


Nap készítése papírtányérból.

Hozzávalók:

- papírtányér 

- színes karton

- mozgó szemek(lehet rajzolni is)

- ragasztó

- olló

- toll

Elkészítés: 

A papírtányérnak megrajzoljuk az arcát, szemét, vagy felragasztjuk a mozgó szemeket. Kartonból három szögeket vágunk, és felragasztjuk a tányérunk hátuljára. 

Ezt a verziót kicsit másként is elkészíthetjük, ehhez színes krepp papírra is szükségünk lesz.

A papírtányért félbevágjuk, arcot rajzolunk neki. A háromszögeket a hátuljára felragasztjuk. A színes krepp papírokból csíkokat vágunk, amiket szintén a hátuljához rögzítünk. A vidám, mosolygós napocskák a gyerekszobák díszei is lehetnek. 

Legutoljára pedig egy felhő ötletet is szeretnék bemutatni, amihez szintén krepp papír szükséges és néhány vatta pamacs. Egy fehér kartonból kivágunk egy felhő alakot, amire ráragasztjuk a vattákat. A színes krepp papírból csíkokat vágunk és felragasztjuk a hátuljára. Az elkészült műveket átlyukaszthatjuk és fűzhetünk beléjük madzagot vagy szalagot, amivel fel is tudjuk akasztani.